Saç dökülmesinde dökülme özellikle belirli bir hastalık sebebiyle yaşanmıyorsa gıda takviyesinin belirli bir oranda işe yaradığını söylemek mümkündür. Genetik saç dökülmelerinde uzun süreli dengeli ve sağlıklı beslenme saç dökülmesini yok etmese bile belirli bir oranda yavaşlattığı görülmüştür. Stres kaynaklı saç dökülmelerinde beslenme şekli etkili olsa bile stres kaynağının ortadan kaldırılmadığı sürece sorun devam edecektir.
Saç dökülmelerinde gıda takviyesinin en etkili olduğu dökülme çeşidi tabi ki beslenme eksikliği kaynaklı dökülme çeşididir.
Modern “Beslenme” Anlayışı Saçlarını Döküyor Olabilir
Yoğun çalışma ortamı, trafik, modern beslenme düzeni içerisinde yerini almış fast foodlar veya hormonlu gıdalar sebebiyle günümüzde pek çok kişi sağlıklı ve düzenli beslenememektedir. Yoğun koşuşturma içerisinde bu durumun farkında bile olmayan insanımız, öğünlerini kolaylıkla geçiştirmekte ve ne yazık ki beslenme kavramını “sadece doymak” ile eş değer görmektedir. Gençlerde yoğun olarak görülen kansızlık ve saç dökülmesi sorunlarının temel sebeplerinden birini beslenme ile ilgili kötü alışkanlıklar oluşturmaktadır. Yoğun saç dökülmesi yaşayan kişiler bunu fark ettiğinde öncelikle gerekli tetkikler için doktora gitmelidir. Saç dökülmesinin sebebi kan testi ile doktorun muayenesi ile hızlı şekilde ortaya konabilmektedir. Bu süreç içerisinde beslenme düzeninizi dengeye sokmanız, saçlarınız için yararlı olabilecek gıdalar “abartıya kaçmadan” ağırlık vermeniz olumlu sonuçlar verecektir.
Saç Dökülmesine Karşı İyi Gelen Yiyecekler Yeşil Sebzeler:
Saç dökülmesine karşı iyi gelen yiyecekler arasında, demir bakımından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler bulunmaktadır. Demir eksikliğinin karakteristik bir özelliği olan saçların incelmesi ve dökülmesi yeşil sebzelerden alınacak düzenli destek sayesinde yok edilebilir. Kuruyemişler: Saçların büyüme ve normal uzama döngüsünde e vitamini önemli bir yere sahiptir. Kuruyemişlerde bol miktarda bulunan E vitamini, sülfür ve esansiyel yağlar saçın beslenmesine katkı sağlamaktadır. Ceviz fındık ve badem saçlara doğal bi parlaklık verir ve saçın güçlenmesini sağlar. Yoğurt: Kalsiyum ve protein saçın uzama ve büyümesini hızlandırır. Zengin bir kalsiyum kaynağı olan yoğurt sayesinde saçlarınızın beslenmesini sağlayabilirsiniz. Deniz Ürünleri ve Balık: Yoğun çinko içeriğinden kaynaklı olarak karides, balık, ve midye gibi deniz ürünleri dengeli beslenme listesi içerisinde yer almaktadır. Çinko saç köklerini güçlendirirken hormonları dengelemeye yardımcı olur.
Dikkat! Erkek tipi saç dökülmelerinde aşırı çinko tüketimi saç dökülmesini hızlandırabilmektedir.
Havuç: Göze olan faydasıyla bilinen havuç saç derisini koruyan A vitamini yoğunluğu sebebiyle saç köklerinin sağlıklı ve sağlam olması için tüketilmelidir. Saç telleri proteinden oluştuğu için beslenme yoluyla ya da gıda takviyesi yöntemiyle vücuda alınan Protein ve B vitaminleri saç için çok önemlidir. Proteinini yağsız gıdalardan almayı tercih etmelisiniz, ayrıca Soya fasulyesinin saç üzerindeki olumlu etkileri araştırmalara konu olmuştur. Erkek tipi saç dökülmeleri beslenmeye duyarlıdır. Hayvansal gıda temelli yüksek yağ testosteron seviyelerini arttırarak saç köklerini olumsuz yönde etkileyebilir Maalesef günümüzde hala erkek tipi saç dökülmesini kesin durduracak bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Erkek tipi saç dökülmesi düşük yağ içeren, dikkatle hazırlanmış bir diyet programıyla azaltılabilmektedir.
Vitaminler ve Gıda Takviyeleri
Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda başarı sağlayamayan kişiler, gıda takviyeleri ve vitaminler sayesinde vücutları için gerekli olan besinleri alabilmektedirler. Burada dikkat edilmesi gereken ve günümüzde çok hafife alınan bir konu var. Vücudumuzun neye ihtiyacı olup olmadığı tahlil etmeden eczaneden alınan ve bilinçsizce kullanılan ilaçlar yarardan çok zarara sebep olabilmektedir. Gıda takviyesi kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir. Ek besin takviyeleri ve vitaminler gelişi güzel kullanılmamalıdır. Vücuttaki kimi vitaminlerin fazlalığının da saç dökülmesine sebebiyet verdiğini unutmayınız.
Kaynak:
* http://www.academia.edu/download/45385577/b_01_besin_guvenligi_20.pdf
* http://search.proquest.com/openview/fff96b2a226c23900c88b08a1d588ce6/1?pq-origsite=gscholar&cbl=55021
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.